5 maart 2021 Meer nieuws

95,5 miljard euro EU-geld voor Horizon Europe

Tot en met 2027 kunnen Nederlandse ondernemers en onderzoekers een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe EU-onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Komend voorjaar gaat het EU-programma van in totaal 95,5 miljard euro open.

Het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe is gericht op bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor maatschappelijke uitdagingen op thema’s als digitalisering, zorg, mobiliteit en energietransitie en biedt zo financiële ondersteuning aan kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoek en innovatie.

NL goed vertegenwoordigd in 'eerste ronde'

Uit het eerste onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, waarvoor 63,5 miljard euro beschikbaar was in de jaren 2014 – 2020, haalde Nederland toe nu toe circa vijf miljard euro. Daarmee voert Nederland de EU-ranglijst per inwoner aan.

'Programma is van groot belang'

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vindt het innovatieprogramma Horizon Europe van groot belang. “Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst. Denk aan technologieën als fotonica, robotica, AI en quantum waar toekomstige producten en diensten mee gemaakt kunnen en gaan worden.” Ze noemt Horizon Europe onmisbaar in de ondersteuning van het innovatieve mkb zoals startups en scale-ups.

Zo kreeg in januari onder andere het Nederlandse innovatieve scale-up-bedrijf Agxeed geld voor de ontwikkeling van een autonome landbouwrobot, de Agbot.