8 mei 2020 Meer nieuws

750 miljoen krediet voor kleine bedrijven

Kleine bedrijven die niet meer dan 50.000 euro nodig hebben om door de coronacrisis te komen, kunnen aanspraak maken op een fonds van 750 miljoen. Het gaat om extra geld, dat de Nederlandse staat beschikbaar stelt.

De regeling Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) is mede op initiatief van de banken in het leven geroepen. De overheid staat garant voor 95%, 713 miljoen euro. De leningen worden verstrekt door de banken tegen een rente van maximaal 4%. Ook andere financiers kunnen de lening verstrekken. De regering verwacht dat enkele tienduizenden ondernemingen gebruik maken van de lening.

'Kijken of meer steun nodig is'

Minister Eric Wiebes van Financiën wil steun zo voor alle ondernemers toegankelijker maken. "We kijken sinds de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie al of er meer steun nodig is. Deze aanvullende maatregel is gericht op de vele kleine ondernemers van ons land, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, van enorm belang zijn voor hun lokale gemeenschap en vaak moeilijk toegang hebben tot financiële steun."

Minimaal 10.000 euro

Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK sinds 1 januari 2019 of eerder. Banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos bieden de leningen via de regeling aan.

Kleine ondernemers

Het kabinet en de banken willen de toegang tot geld voor kleinere midden- en kleinbedrijven vergemakkelijken verder vergemakkelijken. Het volgens het ministerie relatief kleine bedrag dat deze ondernemingen nodig hebben, zorgt ervoor dat dit type ondernemingen doorgaans moeilijk aan financiering komt. Het risico voor financiers dat een lening niet wordt terugbetaald door de coronacrisis is relatief hoog, stelt Financiën. Omdat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, wordt het risico volgens het ministerie een zorgvuldig beoordeeld. De leningen gaan naar in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit. De regeling wordt de komende dagen verder uitgewerkt. Het streven is om aanvraag vanaf half mei via de bank mogelijk te maken.