16 juni 2022 Meer nieuws

400 liter illegale middelen in beslag genomen

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag een grote hoeveelheid illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Ze troffen dit aan in een schuur bij een woning in Breda en later nog op drie andere adressen.

Het gaat om middelen met de werkzame stof glyfosaat die hier in Nederland niet mogen worden binnengebracht en verkocht. Tegen de eigenaar van de illegale gewasbeschermingsmiddelen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De NVWA startte een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket, nadat er door een persoon uit Breda veelvuldig advertenties op Marktplaats werden geplaatst waarbij niet-toegestane middelen te koop werden aangeboden. Ook na het verwijderen van deze advertenties, het blokkeren van zijn telefoonnummer door Marktplaats en het waarschuwen van de adverteerder door de NVWA, bleven de advertenties maar terugkomen op het platform.

De NVWA-inspecteurs en rechercheurs vonden in de schuur verpakkingen met 300 liter niet in Nederland toegelaten middelen tegen onkruid afkomstig uit Polen en bestemd voor professioneel gebruik. Snel speurwerk van de NVWA-inspecteurs leidde aansluitend tot een vervolgonderzoek bij drie afnemers van deze middelen. Ook bij hen zijn de aangetroffen illegale middelen in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. De gewasbeschermingsmiddelen zijn afgevoerd en worden vernietigd. In totaliteit is er 400 liter illegaal middel in beslag genomen.