Marktcijfers

Hete zomer drukt export bloemen

16 augustus 2018

De hete zomerperiode heeft de exportwaarde van de Nederlandse bloemen met een krimp van 6% in juli onder druk gezet. Planten kenden een plus van 4%, blijkt uit de exportstatistieken van Floridata tot en met juli. In de eerste zeven maanden was de export met € 3,8 miljard nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Na een moeizaam voorjaar met een koude start heeft de markt voor kamer- en tuinplanten zich boven verwachting goed hersteld. Daardoor doen de planten het dit jaar beter met een bijna 3% hogere omzetwaarde, terwijl de bloemen op een achterstand staan van bijna 2%.

Zelfde volume, lagere prijs per steel

In geen van de top-10 afzetbestemmingen snijbloemen was in juli groei van de exportwaarde. Bij nagenoeg hetzelfde volume kromp de omzetwaarde door lagere prijzen per steel. Tot en met juli noteren in dit marktsegment alleen Polen en Rusland een plus.

Waar in de bloemen top-10 twee landen in de plus staan en acht in de min, is het bij de planten andersom: alleen het Verenigd Koninkrijk en Zweden staan tot en met juli op een achterstand.

Exportwaarde op niveau

Doordat de krimp bij de bloemen kleiner is dan de groei bij de kamer- en tuinplanten, ligt de totale exportwaarde met € 3,8 miljard praktisch op hetzelfde niveau als vorig jaar. ”Wij zijn over de hele linie positief. Als de economie op de been blijft zijn er voldoende groeimogelijkheden. Daarom zetten wij ook in op spreiding over meer landen”, aldus directeur Dennis de Boer van Hans Visser Bloemen.

Het positieve effect van marktspreiding blijkt ook uit de exportstatistieken. De top-10 afzetbestemmingen - goed voor 80% van de exportwaarde - moest tot en met juli 1% inleveren. In de overige landen noteerden exporteurs een toename van 4% waardoor het verlies in de top-10 werd gecompenseerd.

‘Engeland valt niet tegen’

De grotere spanning op de markt blijkt ook uit het feit dat zes van de top-10 landen tot en met juli op achterstand staan. Een jaar geleden gold dat alleen nog voor het Verenigd Koninkrijk. ”Dit jaar valt het met Engeland niet eens tegen”, wijst Aad van Duyn van P. van Dam op de krimp van 3% tot en met juli tot € 513 miljoen. ”Maar met angst en beven kijken we uit naar Brexit. Komen er importtarieven? Hoe pakt de wetgeving straks uit? We weten het nog niet.”

Bron: VGB en Floridata