Marktcijfers

'Russische beer' drukte bloemenexport, maar niet richting Oost-Europa

14 maart 2018

Na de vlotte start van de Nederlandse bloemen- en plantenexport in januari drukte het koufront van de 'Russische beer' in februari de vraag in grote delen van Europa. Dit meldt de VGB.

Door de kou stokte de exportwaarde afgelopen maand op 2 procent onder het niveau van vorig jaar. Naar Rusland en andere Oost-Europese landen zette de groei door, zo blijkt uit statistieken van Floridata. Exporterende leden van de VGB signaleren een snel herstel van de markt, die tot en met februari met 2 procent klom tot 1 miljard euro.

Krimp voor zowel bloemen- als plantensegment

De krimp in februari was in het bloemen en het plantensegment even groot. De cumulatieve bloemenwaarde zakte daardoor tot 1 procent op 708 miljoen euro. De teller van de plantenexport staat op 6 procent groei, in omzet op 336 miljoen euro. Het aantal handelsdagen was dit jaar hetzelfde als in 2017, toen in februari een groei van 7 procent werd genoteerd. In februari 2016 lag de groei op 6 procent. Het slechte weer is de reden voor de lagere vraag voor zowel bloemen als planten.

Exportwaarde bloemen en planten tot en met februari 2018

Scroll de tabel om meer te zien

Bloemen708 miljoen euro-1%
Pot- en tuinplanten 336 miljoen euro+6%
Totaal: 1,4 miljard euro-2%

(percentage = stijging/daling t.o.v. 2017)

Bloemen- en plantenexport 2016: 5,7 miljard euro.
Bloemen- en plantenexport 2017: 6 miljard euro.

 

Oost-Europa blijft groeien

“Het effect van de 'Russische beer' geldt niet voor Oost-Europese landen”, verwijst Eric Kroet, directeur van IBH Export, naar de groei van Rusland. Met een plus van 30 procent tot en met februari is Rusland nu de vierde afzetbestemming voor bloemen en planten vanuit Nederland. Daarbij moet worden opgemerkt, dat hierin ook een deel van de exportomzet voor Internationale Vrouwendag op 8 maart is verwerkt.

‘Perspectief Russische markt is goed’

“Internationale Vrouwendag is enorm belangrijk voor de afzet”, geeft Van Sander van Veldhoven van FlowerForce aan. “Het perspectief van de Russische markt is goed”, vult hij aan. “De koers van de Roebel is stabiel, de economie herstellende en ook het achterland ontwikkelt zich als afzetgebied.”

Andere Oost-Europese bestemmingen noteren volgens Wesley van den Berg van Floridata ook groeicijfers. “Polen en Tsjechië staan tot en met februari op een voorsprong van 10 procent”, noemt hij als voorbeelden.

Onduidelijkheid over Brexit blijft

Ben Dames van Dames Plants hoort van klanten in Engeland weinig over de komende Brexit, die op 29 maart 2019 z'n beslag moet krijgen. “De koers van het Pond is alweer een jaar stabiel”, stelt hij vast. “Het gaat impact hebben, maar welke?”, vraagt Van Veldhoven zich af. “Door onduidelijkheid kunnen we niet anticiperen en lijkt wat we doen op speculeren”, beschrijft hij de positie van de exporterende groothandel.

De VGB deelt de bezorgdheid van de exporteurs. “Waar we kunnen dringen we aan op snellere duidelijkheid”, geeft Mesken aan. De export naar Engeland ligt nu 2 procent achter op vorig jaar. Toen was de achterstand op 2016 zo'n 12 procent.

Bron: VGB en Floridata