Bloemenprijzen

Nog steeds geen beleving in de prijsvorming

8 mei 2018

Vorig jaar ging de prijs omhoog in de aanloop naar de Moederdag. Nu gaat het nog steeds niet met de prijzen. In de weken 17 en 18 kwamen wel iets meer tulpen voor de klok dan vorig jaar in de dezelfde weken. Er staan  volgens de veiling nog steeds te veel tulpen op voorraad bij de handel en diverse kwekers.

Oude voorraad opruimen

Volgens de veilingmeester worden deze partijen voor zeer kleine prijsjes de markt in geduwd met als resultaat dat er geen stemming meer is. “Dit gebeurd eigenlijk al een aantal weken, opruimen van oude voorraad. Met oude voorraad bedoel ik tulpen die al een aantal weken in de koeling staan en nog geen baasje hebben. Uit eindelijk komen ze dan toch op de markt en in het vaasje bij de consument terecht. Het vaasleven zal zeker tegenvallen. Dit fenomeen is al meerdere weken aan de orde.”

Tulpen voor groothandel beter betaald

Opvallend is dat de tulpen geschikt voor de groothandel het nog wel goed doen. Hier ligt een groot verschil met het supermarkt slag. Zwaar, enkel wit en lichtroze, dubbele, parkieten en een schaarse crispa krijgen best betaald. In de komende week naar de Moederdag hoopt de veiling dit vast te kunnen houden. Buiten tulpen zijn fors aan het afnemen. Dat seizoen is zo goed als over.

 

Tulpenaanvoer week 17 en 18 (algehele middenprijs)

Scroll de tabel om meer te zien

Productgroep Stuk verkocht Gemiddelde prijs
Tulp enkel 25.028.951€ 0,083
Tulp dubbel7.132.160€ 0,132
Tulp (parkiet) 2.635.120€ 0,117
Tulp (gefranjerd) 595.906€ 0,148
Tulp (leliebloemig) 181.950€ 0,054
Totaal:35.574.087€ 0,096

Update vanuit de directe verkoop

De afgelopen weken is het aanbod in de directe verkoop sterk terug gelopen. Als gevolg hiervan en door de tegenvallende prijsvorming, is het in de directe verkoop niet druk geweest met tulpen. Op de afdeling directe verkoop merkt men dat de vraag van klanten nu snel verschuift naar zomerbloemen, lelies en gladiolen. Daarom is vorige week de laatste daglijst tulp verstuurd voor dit seizoen.

Evaluatie Veiling Rhein-Maas

In de afgelopen weken bleef de prijsvorming van tulpen in Herongen wisselvallig. Ondanks het relatieve koude voorjaarsweer had dit geen invloed op de kooplust. De verkoop van verschillende voorjaarsbloeiers, zoals tulpen en hyacinten, verliep in het afzetgebied van Veiling Rhein-Maas dan ook uiterst moeizaam. De focus van de klanten lag duidelijk op het perkgoed en andere snijbloemen. Rozen, Lisianthus, Hortensia, Pioenen en andere diverse zomerbloemen, zoals Allium, Delphinium en Dianthus Barbatus zijn goed aan de prijs. Zelfs een jaarrond product zoals de Gerbera klimt richting Moederdag uit een diep dal.

Vooruitblik: prijsvorming zal niet herstellen

De aanvoer van tulpen in Herongen zal in de Moederdagweek verder gaan dalen. Na de Moederdag zal de aanvoer van de tulpen overgaan naar de veilgroep Algemene Bolbloemen. De veiling verwacht dan nog maar enkele stapelwagens per dag. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen weken, en de weersvooruitzichten richting Moederdag, is de verwachting dat de prijsvorming van tulpen niet meer zal herstellen. Het aanbod van de overige snijbloemen zal in de komende periode alleen maar toenemen.

Goede prijzen voor andere zomerbloemen

Bij de zomerbloemen worden goede prijzen verwacht. De Moederdag is in Duitsland traditioneel een echte bloemendag. Verder zie je in de komende periode het aantal trouwerijen weer toenemen, waardoor er extra vraag gecreëerd word naar de kleuren roze, crème en wit.

Bron: Royal FloraHolland