Bloemenprijzen

Zware tulpen en groothandel trekken de kar

11 april 2018

Veiling Royal FloraHolland noemt de afgelopen twee weken verrassend. "De prijzen waren goed, maar niet voor alles." In week 13, de week voor de paasdagen liep het hele assortiment naar behoren. Het koude weer en gebrek aan assortiment van andere bloemen was mede oorzaak van de goede prijs. De groothandel, bloemisten, export en straathandel, alles doet mee met uitzondering van de leveranciers op de supermarkt. Deze kopers laten het ook in deze week afweten.

Slechte prijzen voor geel en rood 

Een gemiddelde weekprijs op de klok van € 0,16 is erg goed voor Pasen. 'Strong Gold' was in overvloed aanwezig 8.6 miljoen stuks ten opzichte van 48.5 miljoen totaal op de klok. In de week na het lange paasweekend zakt de kleur geel als een baksteen in elkaar, 'Strong Gold' moet het doen met een week gemiddelde van € 0,08.

Ook rood kan niet mee komen. Andere kleuren doen het naar behoren. De pluk tulpen van buiten doen het beter dan diverse kas partijen. Hieruit blijkt dat een andere doelgroep hier behoefte aan heeft. Uiteindelijk blijft de markt onstabiel en onvoorspelbaar.

Koopkracht op klok nodig

De veilingmeester geeft aan dat de veiling koopkracht op de klok nodig heeft voor een stabiele prijs. "Wekelijks missen we de grote supermarkt kopers die een bodem in de prijs neerleggen op de klok. Ook in deze weken hebben ze voldoende ingekocht buiten de klok om en de voorraden zijn voldoende/te groot. Extra verkopen komen niet op gang."

De zware kwaliteit en het aparte assortiment wordt er goed uit gehaald door de groothandel. Dit loopt eigenlijk het hele seizoen naar behoren

Tulpenaanvoer week 13 en 14 (algehele middenprijs)

Scroll de tabel om meer te zien

ProductgroepStuk verkochtGemiddelde prijs
Tulp enkel 59.121.588€ 0,134
Tulp dubbel 12.294.835€ 0,223
Tulp (parkiet)3.672.460€ 0,233
Tulp (gefranjerd)1.577.840€ 0,231
Tulp (leliebloemig)388.350€ 0,138
Totaal77.055.073€ 0,155

Update vanuit de directe verkoop

Pasen zit er weer op en dat is goed te merken aan de prijsvorming. Waar de afdeling directe verkoop in week 13 nog veel vraag had (met zelfs nog veel drukte op de vrijdagmiddag), was week 14 een verschil van dag en nacht. Geel zakte flink weg, wat extra hard aan kwam door de grote hoeveelheden die er werden aangeboden. Wit bleef nog redelijk op peil met € 0,166 voor de enkele tulpen tegenover een middenprijs van €0,119 voor enkel totaal. Voor week 15 wordt een verder teruglopende aanvoer verwacht.

Het aantal verkochte karren per week

Weekevaluatie veiling Rhein-Maas

In de Paasweek verliep in Herongen de prijsvorming van Tulpen uitermate positief. Dagelijks werden er rond de 300 karren Tulpen voor de klok aangevoerd. De prijsvorming was buitengewoon stabiel te noemen, waardoor ook het lichte segment goed gewaardeerd werd. De koele buitentemperaturen kwamen voor de verkoop van Tulpen als een `geschenk uit de hemel´. De focus bij de klanten van Veiling Rhein-Maas lag duidelijk bij de snijbloemen. De handel in perkgoed verliep daarentegen uiterst moeizaam. Zelfs op de Duitse feestdag `Goede Vrijdag´ bleef de vraag naar Tulpen groot. In het Paasweekend verliep de verkoop in het afzetgebied van Veiling Rhein-Maas uitermate goed. Door oplopende temperaturen richting einde van week 14 werden de klanten weer wat voorzichtiger in hun inkooppatroon. Dit beeld zag men dan ook duidelijk terug in een onstabiele prijsvorming van o.a. het standaardassortiment Tulpen

Vooruitblik: aanvoer neemt af, prijsvorming stabiel

Zoals verwacht zal de aanvoer van tulpen in de komende periode gaan afnemen. Veel regionale tulpenbroeiers hebben rondom Pasen immers hun seizoen afgesloten. Door dit gegeven verwacht Veiling Rhein-Maas dat de prijsvorming door een afname van aanbod stabiel zal blijven. Verder komt door het koude voorjaarsweer in maart de productie van de buitentulpen maar langzaam op gang. Veel klanten van Veiling Rhein-Maas hebben de focus nu op de buitentulpen onder andere vanwege de langere houdbaarheid en het onderscheidend assortiment, met veel pioenachtige, dubbele soorten. Het blijft natuurlijk afwachten wat het weer gaat doen en of de klanten de focus niet naar het perkgoed gaan verleggen.

Graag wil Veiling Rhein-Maas alle aanvoerders van Royal FloraHolland er alvast op wijzen dat op Koningsdag vrijdag 27 april, officiële feestdag in Nederland, in Herongen gewoon geveild wordt. Op dinsdag 1 mei (Tag der Arbeit) wordt in Herongen niet geveild.

Bron: Royal FloraHolland