Film Meer films

In beeld: Kunstmest strooien

Rond de honderdduizend kilo kunstmest. Dit strooit Loonbedrijf Gebr. de Groot BV uit Noordwijkerhout in de maand januari op diverse bolgewassen in de Bollenstreek. Omdat de bollen in deze periode bezig zijn met de ontwikkeling van hun wortels en het gewas, kunnen ze wel wat extra voeding gebruiken.

Ruben de Groot van het loonbedrijf legt uit hoe ze te werk gaan. Het begint met inmeten: “Eerst zetten we in het GPS-systeem op iedere hoek van het perceel puntjes. Dan maakt het systeem er zelf een vak van. Als we gaan rijden, dan strooit de kunstmeststrooier netjes binnen de lijntjes. Dat kost even tijd, maar als het eenmaal is ingemeten slaan we het perceel op zodat we het een volgende keer weer kunnen gebruiken.” Een ander voordeel van het inmeten is dat de voeding op de plek komt waar de teler het wil: tussen het gewas en niet op het kopeind in de sloot.

Maandag 24 januari was Nick Bakker – ook van het loonbedrijf – in Hillegom bezig op een perceel met Allium. Deze dag waren de weersomstandigheden goed, namelijk windstil en droog. Tijdens zijn werkzaamheden maakte Greenity vakvenster (de middenfoto in het vakblad) en een film. Dit was nog niet makkelijk, want de rijsnelheid lag behoorlijk hoog. Daarnaast kwamen de kunstmestkorrels met hoge snelheid uit de machine. Bekijk het resultaat van de foto in Greenity 112. Om het strooien wat rustiger in beeld te brengen, is in slow-motion gefilmd hoe de trekker met kunstmeststrooier over het bed ging. Benieuwd naar de beelden? Kijk dan bovenstaande film.