Boekrecensies

Gelezen voor u

Bloembollen en vaste planten zijn geliefde onderwerpen voor boeken. Ze verschijnen in binnen- en buitenland. Voor de lezer is het niet altijd gemakkelijk om goed zicht te hebben op al die nieuwe boeken. En als hij een nieuw boek tegenkomt, wat is de kwaliteit er van? Is het boek wel het geld waard?

Om u als lezer te informeren over nieuwe boeken, recenseert redacteur Arie Dwarswaard elke maand een boek. Daarbij geeft hij een oordeel over de inhoud van het boek, over de leesbaarheid, de kwaliteit van de afbeeldingen, het verrassende en geeft hij natuurlijk antwoord op de vraag voor wie dit boek de moeite van het aanschaffen waard is.
Niet altijd pakt een recensie positief uit. Soms bevat een boek storende fouten of is de tekst slecht vertaald. Ook kan de kwaliteit van de foto’s tegenvallen. De boekrecensie is bedoeld om u als lezer te helpen met het maken van een keuze: wel of niet aanschaffen.

Welke boeken moeten wij nog meer lezen?

Behalve de boeken die de redactie zelf opvraagt ter recensie, zijn tips van lezers ook van harte welkom. E-mail ze naar Arie Dwarswaard.

Met een beetje lef

Alleen al het feit dat iemand die 93 is en nog een goed geheugen heeft, is al bijzonder. Als die persoon dan ook nog in de gelegenheid is om zijn levensverhaal te vertellen en een schrijver treft die veel ervaring heeft, dan ligt een interessant boek in het verschiet. Zo valt in het kort het boek Niet voor één gat te vangen, het verhaal van bollenreiziger Ton Trossèl, geschreven door Joost Mulder het beste te omschrijven.

Trossèl komt in 1923 in Hillegom te...

Verder lezen

Gras voegt echt iets toe aan de tuin

In 2004 verscheen van Piet Oudolf zijn boek ‘Prachtig Gras’. Daarna bleef het lang stil, terwijl de ontwikkelingen in deze groep vaste planten is doorgegaan. Alleen al om die reden is het goed dat Tinneke Provoost e Laurence Machiels het boek De mooiste grassen voor de tuin hebben geschreven. Provoost is eigenaar van kwekerij De Grashalm en kent de kwaliteiten van de grassen die ze kweekt. Machiels is groenjournalist. De fotografie is verzorgd door Veronique De Walsche van Artifix...

Verder lezen

Een schaduwtuin? Wanhoop niet

Als er iets is dat tuinliefhebbers lastig vinden, dan is het wel het vinden van planten voor de schaduwtuin. Al snel klinkt de opvatting dat in de schaduw toch niks wil groeien. Niets is minder waar, zo blijkt uit het onlangs verschenen boek Schattenstauden van Katrin Lugerbauer.

Het boek is een enorme bron van inspiratie voor elke tuinliefhebber. Lugerbauer legt uit wanneer er sprake is van schaduw en voert de lezer langs de wereldcontinenten om te kijken welke schaduwliefhebbers waa...

Verder lezen

Klimop: saai!

Menig lezer zal bij klimop vooral denken aan het ongebreideld groeiende groen dat alleen in toom is te houden door meermalen per jaar driftig te snoeien. Wie echter de onlangs door de RHS uitgebrachte monografie over Hedera doorneemt, ontdekt een wereld die veel rijker en interessanter is dan verwacht. De monografie is de tweede die de RHS uitbrengt. Vorig jaar was Kniphofia aan de beurt en nu klimop. 

De auteurs Hugh McAllister en Rosalyn Marshall nemen het onderwerp breder dan...

Verder lezen

Vrolijk makend dahliaboek

In Nederland verscheen voor het laatst in 2005 een boek over dahlia’s, geschreven door Hanneke van Dijk. Daarna bleef het in ons taalgebied stil. Gelukkig zijn onze oosterburen wel bereid om met enige regelmaat boeken uit te geven over de dahlia. Tien jaar geleden publiceerde Bettina Verbeek, actief voor de Deutsche Dahlien-, Fuchsien- und Gladiolengesellschaft, haar eerste boek over dahlia’s en nu is hiervan een herziene en uitgebreide versie verschenen. 

Bettina Ver...

Verder lezen