Boekrecensies

Gelezen voor u

Bloembollen en vaste planten zijn geliefde onderwerpen voor boeken. Ze verschijnen in binnen- en buitenland. Voor de lezer is het niet altijd gemakkelijk om goed zicht te hebben op nieuwe publicaties. En als hij een nieuw boek tegenkomt, wat is de kwaliteit ervan? Is het boek wel het geld waard?

Om u als lezer te informeren recenseert redacteur Arie Dwarswaard elke maand een boek. Daarbij geeft hij een oordeel over de inhoud, over de leesbaarheid, de kwaliteit van de afbeeldingen en geeft hij antwoord op de vraag voor wie het de moeite van het aanschaffen waard is.
Niet altijd pakt een recensie positief uit. Soms bevat een boek storende fouten of is de tekst slecht vertaald. Ook kan de kwaliteit van de foto’s tegenvallen. De boekrecensie is bedoeld om u als lezer te helpen met het maken van een keuze: wel of niet aanschaffen.

Welke boeken moeten wij nog meer lezen?

Behalve de boeken die de redactie zelf opvraagt ter recensie, zijn tips van lezers ook van harte welkom. E-mail ze naar Arie Dwarswaard.

Pioenen kleuren de tuin

In Nederland kennen we de pioenroos steeds meer als snijbloem, die in mei en juni in al zijn variatie in de bloemenwinkel te koop is. Veel minder nadruk ligt bij ons op de pioen als tuinplant. Juist die kant staat centraal in het boek Peony, van David C. Michener en Carol A. Adelman, dat is verschenen bij Timber Press.

Beide auteurs hebben veel kennis van pioenrozen: Michener zorgde voor het herstel van de pioenentuin bij Matthaei Botanical Gardens van de universiteit van Michigan en...

Verder lezen

Boek met veel extra’s

Boek met veel extra’s

Wie een boek schrijft over historische vaste planten, loopt vooral een risico bij de afbakening van het onderwerp. Want wanneer is een vaste plant historisch? Komen ze alleen maar voor in Duitsland, omdat de schrijvers Dieter Gaiβmayer en Frank M. von Berger uit dit land komen? Gaat het alleen om vaste planten die in Europa voorkomen? Wat is oud? Vragen waarop de auteurs de lezer in het boek Alte Staudenschätze een meer dan compleet antwoord geven. Dat doen ze door de lezer veel mee...

Verder lezen

Het wonder van collectiviteit

Het wonder van collectiviteit

Sinds 2015 bestaat er geen Productschap Tuinbouw meer en is er dus geen collectief gefinancierd onderzoek en collectief betaalde promotie in de bloembollensector meer. Daarmee kwam een einde aan bijna negentig jaar collectiviteit. De zegeningen van dit fenomeen zijn vele malen geteld: onderzoek naar welke ziekte of plaag dan ook kon snel worden opgepakt, omdat er voldoende collectief geld was. Internationale tuinbouwtentoonstellingen (Floriade, IGA) kregen een stevig fundament dank zij collec...

Verder lezen

Ode die diep respect afdwingt

Gemakzucht ligt voor de hand bij het samenstellen van een boek over de bloembollensector. Maak honderd foto’s van vooral veel bloeiende bollenvelden, tekstjes erbij, kaft erom en klaar is Kees. Van die gemakzucht is niets te bespeuren in het boek Genieten van bollen/ betoverende foto’s en verrassende teksten, samengesteld door fotograaf Karel van der Bent en tekstschrijver Felix Monter.

Wat begon als een project om de veranderende Bloembollenstreek vast te leggen,...

Verder lezen

Monografie met vraagtekens

Het geslacht Narcissus is lastig. Een goed en vooral recent overzicht van alle species is er niet. De laatste verscheen in 1875 en dat is geen typefout. De roep om een nieuwe uitgave klinkt al langer en daarom trok het boek A survey of the genus Narcissus van Michael Salmon, dat vorig jaar oktober verscheen, de aandacht.

Eindelijk, een nieuw boek over het geslacht Narcissus. De uitgave is met 345 pagina’s op A4-formaat indrukwekkend. Een eerste indruk levert vooral veel tekening...

Verder lezen

Monnikenwerk

Ordenen zit de mens in het bloed. In de meeste huishoudens ligt het bestek keurig geordend in de bestekla: vorken bij vorken, messen bij messen, lepels bij lepels. Ook in grotere verbanden is het wel zo prettig als sprake is van een systeem. Wat de natuur betreft heeft de mens al eeuwenlang de behoefte om te zoeken naar onderlinge verwantschappen. Carolus Linnaeus zette in 1753 een reuzenstap door het binominale stelsel te introduceren. Elke soort heeft een naam die uit twee delen bestaat: de...

Verder lezen

Schimmels voor het goede doel

Eigenlijk had ik ook de twee eerdere boeken moeten recenseren. Niet gebeurd, maar daarom niet getreurd. Vorig jaar verscheen het boek Teaming with fungi van Jeff Lowenfels. Het is zijn derde bodemboek. Eerdere delen gingen over microben en voedingsstoffen en dit derde en laatste deel over schimmels. Hoewel de twee eerdere delen zeker de moeite van het lezen waard zullen zijn, kan de lezer ook alleen al met dit derde deel heel veel te weten komen.

Bodemschimmels roept bij menig teler v...

Verder lezen

Met een beetje lef

Alleen al het feit dat iemand die 93 is en nog een goed geheugen heeft, is al bijzonder. Als die persoon dan ook nog in de gelegenheid is om zijn levensverhaal te vertellen en een schrijver treft die veel ervaring heeft, dan ligt een interessant boek in het verschiet. Zo valt in het kort het boek Niet voor één gat te vangen, het verhaal van bollenreiziger Ton Trossèl, geschreven door Joost Mulder het beste te omschrijven.

Trossèl komt in 1923 in Hillegom te...

Verder lezen