Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over André Hoogendijk?

KAVB

4 januari 2018

Te makkelijk

Het is een aantal jaren veel te makkelijk gegaan in de bloembollensector. Op alle fronten. Veredelaars brengen nieuwe tulpen op de markt die al zuren in de folder. Telers komen weg met een middelenkast die uitpuilt van de verboden rotzooi. Handelaren sturen steeds meer containers naar landen die ze alleen kennen van het eten dat ze afhalen in het weekend. Het liep allemaal zo lekker en het ging allemaal zo makkelijk. Te makkelijk. Ik hoop dat u er met plezier aan terugdenkt, want die tijd is voorbij.

Binnenkort kunnen de goedwillende amateurs in de veredeling nu toch echt met pensioen. U weet niet wat een resistentie is en hoe merkers u daarbij kunnen helpen? Hasta la vista, baby. Met de controle van de NVWA in 2018 bij 400 telers wordt er weer even orde op zaken gesteld. Afgelopen jaren hadden de cowboys praktisch vrij spel. We pleiten als land- en tuinbouw al decennia voor een gelijk speelveld in Europa. Ik stel voor dat we er in ons eigen land eens mee beginnen.

In de broeierij komen de duurzaamheidseisen van de retail inmiddels steeds dichterbij. Ook de Aldi schakelt nu deels over op Milieukeur. Uw inkoper vraag er echter nog niet om, dus slaapt u gerust nog even door. Denk er wel aan: uw inkoper heeft volgend jaar misschien een andere baan, maar u niet. Als de grote winkelketens zenuwachtig worden, gaan ze eisen stellen en krijgt u hooguit zes maanden om daaraan te voldoen. Reken eens uit of het u lukt om in die termijn om te schakelen.

Ook in 2018 blijf ik u graag prikkelen, zoals u inmiddels gewend bent. Maar u weet, het is altijd vanuit liefde voor onze mooie sector. Ik wens u een mooi, maar niet te makkelijk, nieuwjaar!