Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Arie Dwarswaard?

Van de Redactie

19 juli 2018

Stemming

Tot het meest ongrijpbare fenomeen in de bloembollensector hoort het begrip stemming. Net zo veranderlijk als bij sommige mensen. Vandaag zonnig, strakblauwe lucht, morgen wind en regen. En toch is die stemming in al zijn veranderlijkheid heel bepalend voor de prijsvorming in de sector. Ingrediënten voor die stemming zijn allerlei verhalen die de ronde doen en van vader op zoon, buurman op buurman, verkoper op koper worden doorverteld. Zoals het bij het doorgeven van een fluisterwoord gaat, gaat het hier ook. Het begint met het woord ‘olifant’ en eindigt met ‘noodtoestand’. Het begint met ‘een beetje minder bollen’ en eindigt met ‘flinke strop voor tulpensector’. Maar meten, wegen en tellen is er in die stemmingmakerij niet bij. En toch reageren de prijzen er wel op.

Was het dan vroeger beter? Nee, want toen er nog klokveilingen waren, stonden er soms ook prijzen voor een partij tulpen genoteerd waar toevallig net die dag weinig van was en veel vraag naar was. ‘Zo, de Fuselieren doen wel 35 cent.’ Ook dat is stemming en geen reële waarde.

Zou transparantie op dit gebied helpen? Misschien wel, maar in een wereld waar zo veel transacties op zo veel verschillende manieren plaatsvinden, is dat niet meer dan een utopie. Bovendien, wie dwingt een dergelijke transparantie af? Het PT is er niet meer, de BO Sierteelt staat nog in de startblokken, en is zeker niet bedoeld om meer inzicht te krijgen in de markt.

Blijft over de vraag wat stemming is en wat werkelijkheid? De laatste is terug te vinden bij de sorteermachine. Levert het plantgoed ook daadwerkelijk het aantal gewenste leverbare bollen op? Duidelijk is inmiddels dat dit niet overal het geval is. Misschien toch iets te positief geschat en daarop verkocht? Dat heeft niets met stemming te maken, maar vooral met ondernemerschap. Misschien helpt het om voor het komend seizoen wat terughoudender te zijn met schatten en verkopen. Misschien niet beter voor de stemming in de markt, maar wel voor uw eigen stemming.