Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over André Hoogendijk?

KAVB

21 juni 2018

SeekZooka

Soms zijn we in de bollensector onze tijd iets te ver vooruit. Rond 2010 werkte een groep visionaire telers samen met onderzoekers van de WUR aan een ziekzoekkar. Of in meer wetenschappelijke termen: geautomatiseerde detectie van tulpenvirus in het open veld. Als je de dromen van tulpentelers zou kunnen aftappen, dan zie je steeds hetzelfde beeld: een zelfrijdend wagentje dat over de bedden zoeft en viruszieke tulpen direct vernietigt. Helaas strandde het project en bleef het tot nu toe bij dromen.

Sinds mensenheugenis lopen tulpentelers in het voorjaar dagenlang door het gewas op zoek naar zieke tulpen. Ze keken oorspronkelijk vooral naar TBV maar tegenwoordig natuurlijk ook naar TVX. Dieven, dwalingen en mutanten zijn belangrijke bijvangst. Het is het ultieme beeld van werken in de bollensector: mensen die speuren naar ziek en zeer, al dan niet met een paraplu tegen het zonlicht. Hele goede en ervaren ziekzoekers halen tot wel 50% van de zieke tulpen eruit.

Met sensoren is dat percentage van 50% flink op te schroeven. Elk procent meer is pure winst. En een zelfrijdend wagentje kan 24/7 werken. Met een paar zonnepanelen en een accu erbij kan het werk dag en nacht doorgaan. Dat is belangrijk, want de beschikbare tijd is vaak kort. Een hogere kwaliteit met minder arbeid. Dat is nog steeds de droom van iedere tulpenteler. Het is nu tijd om deze droom te gaan waarmaken.

De technieken op dit gebied zijn afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Even kijken op internet en je vindt meerdere filmpjes van zelfrijdende wagentjes die zieke planten of onkruid detecteren. Samen met telers, de WUR, machinebouwers en andere toeleveranciers gaan we als KAVB de ziekzoekkar nieuw leven inblazen. Ik heb alvast een bijpassende Engelse naam bedacht: de SeekZooka. Binnenkort op percelen bij u in de buurt.