Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Lilian Braakman?

Van de Redactie

10 mei 2018

Onderbroekenlol

Ooit gehoord van de Soil My Undies-Challenge? De aanwezigen op de open dag van NLG Holland wel (zie pagina 15). André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB, sprak op deze dag. Hem was gevraagd het luchtig te houden. Dat deed hij op een wel heel bijzondere manier. Hij riep de aanwezigen op hun katoenen onderbroek uit te trekken en in de grond te stoppen: de Soil My Undies-Challenge van de Amerikaanse landbouwgemeenschap Farmers Guild.

Volgens de bedenkers van de uitdaging is gezonde grond, hongerige grond. De bodem zit vol met activiteit. Bodemschimmels en bacteriën eten hun weg door de bodem en geven nutriënten af en zorgen zo voor een gezonde bodem. De opdracht is simpel: begraaf een honderd procent katoenen onderbroek in je tuin (met een vlaggetje erbij zodat je hem kunt terugvinden). Doe twee maanden niets en graaf dan de onderbroek op. Er zijn twee uitkomsten. Als je een slechte grond hebt, kun je de onderbroek gewoon in de wasmachine doen en dragen alsof er niets gebeurd is. Is je grond gezond, dan blijft er niets van de onderbroek over (op het elastiek na). Farmers Guild heeft een paar adviezen bij de ‘onderbroekuitdaging’: begraaf hem niet in de bovenste laag, maar een paar centimeter diep. Het belangrijkste is dat de onderbroek volledig bedekt is met grond.

Een puik idee van de Farmers Guild. Ze deden dit om meer aandacht te vragen voor een gezonde bodem. Ze daagden in 2017 inwoners van California uit om mee te doen. Over de uitkomsten van de uitdaging is niets terug te vinden. Wellicht zijn alle onderbroeken vergaan, of leverde het geen leuke kiekjes op. Benieuwd of het werkt? Dat gaan we laten zien. Op de open dag van NLG heeft Hoogendijk namelijk echt een onderbroek onder de grond gestopt. Nog even afwachten dus.