Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Monique Ooms?

Van de Redactie

2 augustus 2018

Niet oké

Als redacteur van Greenity maak je nog wel eens wat mee. Zo kom je in aanraking met onderwerpen die je normaal gesproken alleen van een afstandje meekrijgt. Omdat je erover leest in de krant of het voorbij ziet komen op het achtuurjournaal. De huisvesting van arbeidsmigranten is zo’n onderwerp. Voor de editie die nu voor u ligt, mocht ik over dit onderwerp een artikel schrijven. Dan duik je in de materie en krijg je, met elk interview dat je afneemt, een steeds beter beeld van de problematiek. Natuurlijk ga ik ervan uit dat ondernemers er alles aan doen om hun medewerkers een fatsoenlijk onderkomen te bieden, waar ze op een normale manier hun potje kunnen koken, kunnen bijkomen van het werk, zich kunnen opfrissen en lekker kunnen slapen. Want: morgen is er weer een dag. En van goed ontspannen ga je meestal beter werken.

In veel gevallen doen ondernemers dit ook heel goed. Toch zijn er nog steeds wantoestanden. Daarbij gaat het om onderkomens die vervuild zijn, waar de stroomvoorziening niet deugt, de schimmel op de muur staat, brandveiligheid ver te zoeken is, de mensen opgestapeld moeten slapen vanwege ruimtegebrek… Waarom denk je als werkgever en als mens dat dat oké is? Wat maakt dat jij niet in staat bent om goed voor je medemens te zorgen, terwijl diens welzijn op dat moment voor een belangrijk deel jouw verantwoordelijkheid is? Dat hoort toch ook bij ondernemerschap?

Ik geloof graag dat de ondernemer van de toekomst zich niet alleen zal onderscheiden door slimme zakelijkheid, maximale efficiency en handige commerciële vaardigheden, maar ook door een flinke dosis empathisch vermogen en medemenselijkheid. Gelukkig verbetert de kwaliteit van de huisvesting voor arbeidsmigranten. De krapte op de huisvestingsmarkt brengt deze ontwikkeling echter wel weer in gevaar. Ik hoop dat bij de keuzes die ondernemers maken de medemenselijkheid centraal blijft staan.