Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over André Hoogendijk?

KAVB

2 augustus 2018

Full Brazilian

We zijn als sector druk in de weer met onze tulpenbollen. Rooien, zeven, spoelen, pellen, tellen… en natuurlijk afleveren bij een klant in binnen- of buitenland. Voor tulpenbollen is de Full Brazilian al meer dan honderd jaar in de mode: alles eraf, helemaal kaal en fris de wereld in. Geen pruik erop, maar een glimmend huidje. Het is in onze sector zo’n succes dat schoonheidssalons deze trend hebben overgenomen. In de hele wereld kunt u bij een salon om een Full Brazilian vragen en staat u even later weer helemaal fris buiten. Zo fris als een tulpenbol.

Zo’n persoonlijke behandeling is de gemiddelde tulpenbol echter niet gegeven. We jagen de bollen over een bandje met metalen en rubberen rollen. Alles wordt er ruw afgetrokken. Als je na afloopt goed naar een bol kijkt, zie je overal beschadigingen. Het neusje, het kontje en het huidje zijn beschadigd. De bol is perfect klaargemaakt om de sporen van Fusarium in ontvangst te nemen. Machinaal tulpen pellen is een garantie voor teleurstellingen verderop in de keten. Het zuur komt er later wel uit, als je pech hebt bij de consument die de bollen vanuit het zakje meteen in de groene afvalbak kan laten verdwijnen.

Bewonderenswaardig is dan ook het initiatief van studieclub Tulp 2 uit de Duin- en Bollenstreek. Deze telers en exporteurs hebben opgeroepen om te stoppen met het machinaal pellen van tulpen. Op het eerste gezicht roept dit vooral vragen en bij sommige mensen weerstand op. Maar als je even doordenkt, is het helemaal zo gek nog niet. Natuurlijk moet het zand eraf en kunnen de wortels en de stengel best een stukje korter. Met schoonmaken is natuurlijk niets mis. Voor de verkoop werkt het trouwens als een trein. Het zijn nu opeens ‘verse’ tulpenbollen. Wel geknipt en geschoren, maar niet meer Full Brazilian.