Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Hans Kleijwegt?

Uit het veld

7 juni 2018

Darwin werkt

Gigantische onweersbuien en hagelstenen als knikkers aan de ene kant van het land, droogte aan de andere kant. Het was de afgelopen week weer aan de orde. Het gaat daardoor vaak over het extreme weer, iets dat we zelf schijnen te veroorzaken. Inmiddels wordt er zoveel over gezegd en geschreven, dat we compleet murw zijn. Misschien is het weer tijd voor een economische crisis. Verschrikkelijk voor veel mensen, maar voor het milieu is het een zegen als we minder produceren en rijden. 

Ik ben er eens ingedoken en de gemiddelde temperatuur stijgt sinds 1850 met 2 graden Celsius. Opvallend is dat driekwart van die stijging de afgelopen 25 jaar plaatsvond. De CO2-uitstoot neemt exponentieel toe, vooral in de voormalige ontwikkelingslanden. Als we er niets aan doen, zijn de gevolgen waarschijnlijk dramatisch.

De laatste honderd jaar staat in het teken van industrialisatie en grootschalige consumptie. Naar de consequenties van ons handelen keken we niet. We slurpen fossiele energie, vernietigen natuur, slachten talloze land- en waterdieren, we bouwen complete eilanden van plastic in de oceaan.

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee. Gelukkig reageert de mens, zoals altijd. Het gaat nog te traag, maar we hebben technologische vernieuwingen die ons helpen de C02-uitstoot terug te dringen, plastic verpakkingen maken plaats voor composteerbaar materiaal en ik denk dat ook de mens zelf verandert.

De afgelopen drie generaties hebben de wereld uitgeput, maar de generatie van de millenials is anders. Er zijn meer veganisten en vegetariërs. Ik woonde onlangs een congres bij over dit onderwerp en ik was verbaasd over de aantallen. Behalve de voeding, passen ze ook het gedrag aan. Ze delen auto’s of hebben niet eens een rijbewijs.     

Deze generatie weet dat drastische veranderingen noodzakelijk zijn, als we deze aardbol voor onze kinderen en kleinkinderen willen behouden. In het bollenvak veranderen we ook, daar zal ik binnenkort meer over melden. Darwin werkt gelukkig nog steeds.