Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Jennie Veninga?

Uit het veld

12 april 2018

Bedankt voor de bloemen

Op Facebook las ik het volgende berichtje: “Wel enig idee wie ons hiermee verraste.... Niet de kans gehad om dank je wel te zeggen. Dus bij deze lieve gever: dank je wel voor de mooie narcissen voor Pasen.” Uit de antwoorden bleek dat de narcissen afkomstig waren van de buurvrouw, die dan weer de moeder is van de narcissenteler in ons dorp. De ontvanger was blij met de bloemen, zoals iedereen blij is met bloemen.

Nog veel blijer worden de meeste mensen van een heel veld met bloemen. Het is bijna zover dat de bollenvelden bloeien en dus worden er allerlei activiteiten rondom de velden bedacht. Wandel-, fiets- en autoroutes worden uitgezet om het publiek langs de velden te leiden. Een aantal jaren geleden hebben de Drentse Bloembollentelers bedacht: dat kunnen wij ook. De fietspaden liggen er en de combinatie van natuurgebieden en bollenvelden maakt dat er prachtige routes gemaakt kunnen worden. We zijn gestart met fietsroutes, daarna kwamen er wandelroutes bij. Weer een jaar later werd het aanbod uitgebreid met een autoroute. Elke route komt langs de Tulpenpluktuin Drenthe, waar de mensen hun eigen bosje tulpen kunnen plukken. Elders in het land werden al decennialang routes uitgezet, wij waren dus niet uniek.

Totdat mijn collega Dieneke op het idee kwam om een autoroute uit te zetten langs verlichte bloembollenvelden. Ze had het bedacht tijdens het opruimen van de tuinverlichting. Samen hebben we alle Drentse Bloembollentelers enthousiast gemaakt en een route uitgezet. Elke teler heeft zijn eigen veld op zijn eigen manier verlicht. Het was spannend of er animo voor zou zijn. Die spanning was niet nodig geweest. Een kennis die langs de route woont, zat met hele gezin te turven. Na twee avonden stonden er vierhonderd streepjes op papier. Met een glimlach hebben we de complimenten van de deelnemers in ontvangst genomen en gelijk het besluit genomen om een vervolg te geven aan ‘Tulpenpracht bij nacht’. Vorig jaar deden er achthonderd auto’s mee en daarnaast heeft de regionale pers er volop aandacht aan besteed. Nu zijn we weer bezig de routes voor 2018 klaar te maken.