Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Henk Westerhof?

Anthos

15 februari 2018

American Tulip Day

Het was op de 20ste januari weer een drukte van jewelste op de Dam in Amsterdam. Vele duizenden bezoekers vergaapten zich aan het rijk geschakeerde tulpentapijt. Ze waren zelfs bereid om uren in de rij te staan om zelf een bosje tulpen te mogen plukken. De media doken massaal op dit kleurrijke spektakel en zo werd ons nationale symbool voor een breed publiek weer in het zonnetje gezet.

Mijn bewondering gaat uit naar al die mannen en vrouwen die voor de organisatie verantwoordelijk zijn en die met bloed, zweet en tranen dit jaarlijkse evenement tot een succes weten te maken. Inmiddels ondervind ik aan den lijve dat het geen sinecure is om zoiets te organiseren. Samen met Anne Verdoes van iBulb worstel ik mij dagelijks door de papieren rompslomp om de eerste viering van American Tulip Day in San Francisco in goede banen te leiden.

American Tulip Day wordt gevierd op 3 maart a.s. Die dag zullen meer dan 100.000 tulpen Union Square omtoveren tot één kleurrijke tulpentuin. Naast het plukken van tulpen worden de bezoekers door aanwezige vakgenoten voorgelicht over de tulp, de bol en de belangrijke handelspositie van Noord Amerika voor de Nederlandse bloembollensector. Maar ook zal de consument worden verteld  dat het om Amerikaanse tulpen gaat die geproduceerd worden uit Nederlandse bollen.

De uitdaging is groot, ook omdat die 100.000 tulpen in drie á vier vrachtwagens eerst 300 mijl moeten afleggen alvorens ze in het centrum van San Francisco arriveren. Daarna volgt het uitladen van 1050 kratten en ook dat is een stevige klus , want de in grond gebroeide tulpen wegen maar liefst 27 kilo per krat. En als dan eenmaal alles op zijn plaats staat, zal de logistiek op orde moeten zijn om het bezoek aan de tuin in goede banen te leiden.

Er is nog een lange weg te gaan, maar dankzij de doortastendheid van Anne en het enthousiasme van de betrokken ondernemers zijn alle ingrediënten aanwezig om van de eerste American Tulip Day een succes te maken met de hoop dat er daarna nog vele zullen volgen.