Column Meer columns

Tekst start onder de foto

Meer over Lilian Braakman?

Van de Redactie

12 april 2018

Aardig op schema

Eindelijk een weekend vol zon en hogere temperaturen. De lente, waar we zo lang op zaten te wachten, diende zich aan in het weekend van 7 en 8 april. Na een wat langzame start, is nu kleur te zien op het land. Dat heeft even geduurd. Zo stond op de Keukenhof net na de opening nog niet veel in bloei. Hetzelfde geldt voor het Tulp Festival Amsterdam. Ook daar bloeien nog niet op alle locaties bloemen. Andere evenementen, zoals Bloeiend Zijpe, passen (indien mogelijk) data van activiteiten aan. Is het dan allemaal zo laat?

Samen op de motor reden mijn vriend en ik 8 april de MIOS-rit (motorclub uit Anna Paulowna). Het rondje ging vanaf Anna Paulowna onder andere langs Bergen, Alkmaar, Stompetoren, Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Middenmeer en Den Oever. Juist in deze regio’s staan veel bloembollen geplant. Naast het mooie uitzicht – ik zat achterop dus had alle tijd om veilig te kijken – heb ik ook genoten van de bloembollenvelden. Ook was er voldoende tijd om de percelen goed te bekijken. Hoe ligt het erbij? Wat is de stand? Ik heb even voor u gekeken: de percelen lagen er goed bij. De hyacinten bekennen kleur, narcissen bloeien op vele plaatsen al prachtig, pioenen komen op en ook de tulpenvelden zien er prachtig uit. Nee, de tulpen bloeien nog niet. Desalniettemin was het een mooi plaatje.

Vorig jaar begin april hebben we ook een motorrit gereden (een dag later dan dit jaar). De route liep iets anders, maar wel door Noord-Holland. Hoe was het toen? Eigenlijk waren de velden maar iets verder dan nu. De tulpen hadden wat meer lengte, de hyacinten geurden op volle sterkte en ook de narcissen stonden in bloei. Nog een paar goede dagen en we lopen weer aardig op schema. Hoewel we dat niet zeker weten. Het blijft altijd afwachten, want april doet wat hij wil.