13 december 2016 Meer nieuws

Patenten op klassieke veredeling voorlopig aangehouden

Het Europees Octrooibureau (EOB) gaat voorlopig geen patenten op klassiek veredelde gewassen meer verlenen, in afwachting van verdere besluitvorming.

Gewenste  interpretatie Europese Biotechrichtlijn
Vorige maand publiceerde de Europese Commissie een 'verklarende notitie' die meer duidelijkheid geeft over de gewenste interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn. De belangrijkste conclusie die de Commissie trekt, is dat de opstellers van de Richtlijn de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering.
De Commissie neemt hiermee duidelijk afstand van het huidige beleid van het EOB dat al ruim honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen. De notitie is niet juridisch bindend maar heeft wel een grote politieke waarde. De volgende stap is dat de conclusies uit de notitie worden opgenomen in het beleid van het EOB.
Patenten de boom in
Bionext bood gisteren aan het EOB een metershoge kerstboom aan. De boom hangt vol met door patenten bedreigde groenten. Met deze actie wilde de organisatie duidelijk maken dat wat haar betreft patenten op voedselgewassen de boom in kunnen. Bionext deed een dringend beroep op het EOB om in afwachting van de besluitvorming rondom de 'verklarende notitie' geen patenten meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.
Patenten staan deze winter hoog op de politieke agenda. Vandaag vergadert de Landbouwraad over dit onderwerp.