1 februari 2017 Meer nieuws

Onderzoek naar invloed van temperatuur op genen bij bloeiproces tulp

De klimaatverandering lijkt de ontwikkeling van de tulp te bedreigen. Daarom is het belangrijk om de invloed van temperatuur op genen die betrokken zijn bij het bloeiproces te bestuderen.

Een warm voorjaar kan voor tulpen rampzalig zijn. Hoge temperaturen kunnen in sommige rassen ervoor zorgen dat de bloem al voor het rooien wordt aangelegd en dit leidt tot uitdroging van de bloem. Wageningse onderzoekers lopen vooruit op dit probleem. Zij selecteerden de genen die verantwoordelijk zijn voor de bloemaanleg. Veredelaars kunnen met die kennis straks tulpen kweken die geschikt zijn voor een opgewarmd klimaat. In een ander deel van het project lag de focus op het begrijpen van wat er tijdens de opslag en winterperiode gebeurt. Ook al is de bloem al aanwezig binnenin de bol, er is nog steeds een koudeperiode nodig om de tulpen in bloei te krijgen.


Melissa Leeggangers heeft vier jaar lang voor haar promotieonderzoek de invloed van temperatuur op genen die betrokken zijn bij het bloeiproces bestudeerd. Leeggangers is 31 januari gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit. 


Klimaatbestendige tulp
''Of je nu gelooft of niet in de klimaatsverandering, het is een feit dat we dit jaar het warmste voorjaar van de afgelopen eeuw doormaken. Om te kunnen blijven genieten van prachtige voorjaarsbloemen en onze voedselproductie veilig te stellen, is het van essentieel belang om fundamenteel onderzoek te doen naar hoe planten hun ontwikkeling en groei aanpassen aan wisselende klimaatomstandigheden'', aldus professor Richard Immink. Hij is de promotor van het onderzoek.
 Zie voor meer informatie het proefschrift:The hot, the cold and the tulip. The regulation of flowering time and dormancy release.


?