5 mei 2014 Meer nieuws

Nog tulpen en narcissen in KAVB-keuringszaal

Ondanks het vroege voorjaar zijn er vandaag nog steeds tulpen en narcissen te zien in de KAVB-keuringszaal.

De tulpen komen van Chr. van der Salm uit Lisse, die in zijn veredelingswerk zich richt op onder meer laatbloeiende selecties. Vandaag zijn twee dubbelen te zien, evenals een grootbloemige rode en een paarse noviteit. 

Kwekerij De Schüllhorn zet nog vier verschillende gele narcissen neer, te weten N. assoanus, 'Chiva' en twee selecties onder nummer. De ene heeft een bulbocodiummodel, de ander is meerbloemig en wat lichter geel. Deze laatste heeft een aangename geur. 

Wat geur betreft: vandaag is kwekerij De Driehoek van Sjors Veldt uit Akersloot ook present. Hij laat Convallaria majalis 'Rosea' (foto rechts) zien. Het betreft hier een selectie van het lelietje-der-dalen dat dieproze is ingekleurd, in plaats van het roomwit van de gewone soort. 

John Nijssen uit Velserbroek laat vandaag een witte potlelie 162-08 (foto links) zien uit de Orientalgroep. Bijzonder aan deze aanwinst is de korte trekduur van slechts 71 dagen, en dat met bolmaat 20-22. Nijssen verwacht dat bij een kleinere bolmaat de trekduur nog korter zal zijn.

De combinatie Schilder-Nijssen uit De Weere zet een vaas neer met Fritillaria persica. Uit hetzelfde geslacht toont Kwekerij De Schüllhorn Fritillaria biflora 'Martha Roderick'. Deze selectie van F. biflora valt op door de tweekleurige bloemen en is vernoemd naar de echtgenote van Wayne Roderick. Deze soort komt van oorsprong uit Californië.

L. van Delft zet vandaag vier varianten van Dodecatheon neer. Drie ervan zijn kleurselecties van D. meadia, te weten de lichtroze 'Rossini', de lila 'Queen Victoria' (foto rechtsonder) en de intens paarse 'Red Wings'. Ook laat hij Dodecatheon jeffreyi zien, die ook paars is, evenals Ledebouria adlanii. 

Ten slotte toont C.P.J. Breed een mooie collectie Rhodohypoxis, zoals R. baurii 'Red' en 'Orizuru', en T. tetra 'White'. Daarnaast is hier Paris incompleta (foto linksboven) te zien, een prima plant voor de schaduwtuin. Dat geldt ook voor de bontbladige salomonszegel Polygonatum 'Grace Barker', die hier te zien is.