15 januari 2016 Meer nieuws

Nieuwe prijs voor duurzaamste bloembollenbedrijf

De eerste Martien Zandwijk Prijs wordt op donderdag 21 januari uitgereikt op de KAVB Ledendag in Aviodrome in Lelystad. De prijs is bestemd voor een bedrijf dat actief is op het gebied van de veredeling, teelt, broeierij, handel of retail van bloembollen. Het bedrijf dient op een innovatieve manier te werken aan duurzaamheid en dit ook uit te dragen in het bloembollenvak.

De prijs is vernoemd naar de oprichter en eerste voorzitter van het Milieuplatform Bloembollen, de in 2013 overleden Martien Zandwijk. Martien was een groot voorvechter van duurzaamheid en van het bloembollenvak. Zijn weduwe en kinderen zullen bij de uitreiking aanwezig zijn.
Afgelopen weken zijn verschillende bedrijven door vakgenoten genomineerd voor de Martien Zandwijk Prijs. Het Milieuplatform Bloembollen, dat bestaat uit een brede vertegenwoordiging uit het vak, fungeert als jury voor de prijs. Alleen de uiteindelijke winnaar zal bekend worden gemaakt. De uitreiking vindt plaats op de KAVB Ledendag die dit jaar geheel in het teken staat van innovatie en verandering. 


De bloembollensector werkt hard aan verduurzaming op basis van het actieplan 'Gezonde Bollen, Bloeiende Sector'. De KAVB wil graag dat koplopers de aandacht krijgen die zij verdienen en daarmee ook vakgenoten kunnen inspireren. Daarom heeft KAVB deze duurzaamheidsprijs ingesteld.


De prijs bestaat uit een sculptuur van glaskunstenaar Linda van Huffelen. De sculptuur is een bloembol in blank en zachtgeel glas met een lichtgroene scheut. Met de verschillende pilaren regenboogglas is de gelaagdheid van een bloembol gevisualiseerd. De scheut staat voor duurzaamheid en voor een groen begin.?