3 januari 2012 Meer nieuws

Nagekomen nieuwtjes Mechanisatietentoonstelling Lisse

Onderstaande bedrijven nemen deel aan de Mechanisatietentoonstelling in Lisse, maar hun redactionele bijdragen kwamen te laat binnen om opgenomen te kunnen worden in de Mechanisatiespecial van BloembollenVisie. De mechanisatietentoonstelling vindt plaats van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 januari in de Bakker-hallen op het industrieterrein Meer en Duin in Lisse. Gelijktijdig wordt in het CNB-Handelscentrum aan de Heereweg 347 de 27ste CNB-Midwinterflora gehouden. Kijk voor meer info over beide evenementen in de Mechanisatiespecial van BloembollenVisie van 29 december jl.


Promatec BV
Het uit Bladel afkomstige bedrijf presenteert een gedeelte van een sorteerlijn ten behoeve van de bloembollenverwerking (achterste machine in layout inclusief bunkerbak en banden). Deze productielijn is op maat gemaakt voor de fa. Stoop Bloembollen te Waarland en werkt als volgt: stapels gaasbakken met bloembollen worden in de machine gereden waarna deze automatisch worden ontstapeld, geleegd in een stortbunker en worden afgelegd. De verenkelde, lege gaasbakken lopen vervolgens centraal onder de installatie door. Door een centrale afzuiging wordt geen stof verspreid in de productieruimte. De bloembollen worden door 3x speciale transportbanden verenkeld op 1 laag en door een sorteermachine aan de hand van röntgentechniek beoordeeld op afwijkingen, ziektes, maatvoering et cetera. Afwijkende bollen worden afgescheiden waarna de rest eventueel nog handmatig beoordeeld kan worden over een leesband. Door de telmachine worden alle gecontroleerde bollen op het juiste aantal afgeteld. Een speciaal ontwikkeld doseersysteem zorgt voor een juiste vulling van de gaasbakken. De gaasbakken worden automatisch aan- en doorgevoerd onder de telmachine. Vervolgens worden de volle gaasbakken automatisch opgestapeld. De kracht van de installatie zit in de centrale besturing welke door Promatec speciaal is ontwikkeld en gebouwd om alle (deel)systemen op de juiste manier met elkaar te laten communiceren. Tevens presenteert het bedrijf op de beurs het Protrack-transportsysteem.

CAV Agrotheek
Dit plantseizoen heeft CAV Agrotheek een aantal innovaties doorgevoerd in het vlakke net. Door een nieuwe brei- en oproltechniek te combineren met het meest hoogwaardige uitgangsmateriaal is een bloembollennet ontwikkeld dat synergievoordelen biedt in gemak, duurzaamheid en rendement. Doordat deze eigenschappen in eén product samenkomen is de naam hybride technologie aan deze productiewijze gegeven.

Gemak: 1 nettype geschikt voor alle bolmaten vanaf zift 4. Toe te passen als boven en ondernet.Rollengte tot 9000 meter (1,6 ha planten zonder wissel).
Duurzaamheid: Duurzaam materiaalgebruik.Zeer geschikt voor hergebruik.
Rendement: Eigen ontwikkelde breitechniek waarbij bolergonomische voordelen zoalsaansluiting met de bodem en loslaten tijdens oogst gemaximaliseerd wordt. Tegelijkertijd is het ''verstorende laag'' effect op het gebied van vochtopdrachtigheid en vochtdoorlatendheid minimaal. Op elke rol wordt 7% extra net aangebracht. Bij een 9000 meter rol wordt 630 meter extra opgewikkeld.

Een van de gebruikers is Martien Jimmink uit Kolhorn. ''De capaciteit met zo'n negen kilometer op een rol is enorm vergroot, je kunt nu anderhalve hectare achter elkaar doorgaan met een rol.'' Een ander groot voordeel vindt Jimmink de breedte van het net. ''Het net valt niet alleen breder, het blijft ook goed op breedte. Wij zijn hier méér dan enthousiast over.''