31 juli 2015 Meer nieuws

NAKtuinbouw biedt nieuwe toets op Xylella aan

Naktuinbouw biedt een toets aan die kwekers zekerheid geeft over de afwezigheid van Xylella fastidiosa in hun gewas. Xylella is een quarantaine-organisme dat kan leiden tot plantsterfte.

Naktuinbouw voert een zogeheten PCR-toets uit op de aanwezigheid van Xylella in het monster. De toetsduur is vijf werkdagen en de kosten bedragen 150 euro per toets plus het basistarief (12 euro tot 25 euro afhankelijk van het aantal monsters). Indien de PCR positief reageert voor Xylella meldt Naktuinbouw dit aan de NVWA, die dan een vervolgonderzoek instelt.

Xylella is een quarantaine-organisme dat een grote range aan waardplanten kent waaronder olijf, citrus, druif en sierplanten zoals bijvoorbeeld oleander. Eind 2013 werd vanuit Italië voor het eerst melding gemaakt van een vondst van Xylella in olijfbomen. In Nederland trof de NVWA in 2014 tijdens een survey Xylella aan in een aantal uit Midden-Amerika geïmporteerde partijen Coffea planten.

 Xylella is een traag groeiende bacterie die lang symptoomloos kan voorkomen in planten. Hierdoor bestaat het risico dat deze bacterie lange tijd onopgemerkt blijft. Afhankelijk van de waardplant kan de ziekte zich op verschillende manieren openbaren. Een infectie met Xylella in het algemeen tot uiting door verdorring, verschroeiing (scorching), bladverwelking, en uiteindelijk plantsterfte.?