24 februari 2016 Meer nieuws

Lavasteenmeel vloeibaar toegediend

De groeiende belangstelling voor steenmeel in de bloembollenteelt leidde bij teler Frans Langelaan uit Julianadorp tot de vraag hoe dit zeer fijne product toch egaal verdeeld over het perceel is toe te dienen.

In overleg met loonbedrijf Kos werd een manier bedacht om het product vloeibaar toe te dienen. In totaal werd een ton steenmeel met behulp van GPS op deze manier verdeeld over 1 hectare. 


Claudia Külling van Servaplant uit Nootdorp is nauw betrokken bij dit project. ''Steenmeel is een product dat al heel lang bekendstaat om zijn positieve effecten op het organischestofgehalte. Juist op de zandgronden in de kop van Noord-Holland is dat gehalte laag. Wij hebben goede ervaring met lavasteenmeel van Eifelgold, dat uit de Duitse Eifel komt. Eerder pasten we dit bijvoorbeeld toe bij een fruitboomteler, die in zijn kersenbomen veel minder last had Pseudomonas. Ook bij potrozen zagen we positieve effecten: harder blad en minder last van ziekten.''

Meer over steenmeel en de werking ervan in BloembollenVisie nr. 332, dat ook in het archief is te vinden op de website vanBloembollenVisie.


?