11 januari 2012 Meer nieuws

Importproduct houdt waarde tuinbouwexport stabiel

De exportwaarde van tuinbouwproducten bleef in 2011 met 16,2 miljard euro op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De importwaarde steeg naar 9,1 miljard euro, een stijging met een half miljard euro. De binnenlandse productie daalde met eenzelfde bedrag, om uit te komen op 8,6 miljard euro, blijkt uit ramingen van het Productschap Tuinbouw (PT). Minder vraag, groot aanbod en daardoor lage prijzen zorgden over de hele linie volgens het PT voor een teleurstellend jaar.


De lagere productiewaarde is vooral te wijten aan de productieafname van glasgroenten. Voor die sector verliep het jaar desastreus door de EHEC-crisis, slecht zomerweer en veel aanbod. De EHEC-crisis legde de export lam op het hoogtepunt van het productieseizoen. Daardoor nam de export van groenten naar alle belangrijke exportmarkten af, tot een totale waarde van 4,6 miljard euro. De productiewaarde van verse groenten daalde in totaal met ruim 20 procent naar 1,9 miljard euro. De fruitexport, inclusief re-export, nam toe van 4,2 miljard euro in 2010 naar 4,5 miljard in 2011.

Bloemen en planten bleken opnieuw crisisgevoelige producten. Bij geslonken vertrouwen in de economie wereldwijd, namen de bestedingen van consumenten in de belangrijkste afzetlanden af. De export bleef desondanks stabiel op een niveau van 5,2 miljard euro. De productiewaarde bleef eveneens vrijwel constant, op 4,0 miljard euro. Bij bloembollen steeg de productiewaarde van 550 miljoen in 2010 naar 575 miljoen euro in 2011. De exportwaarde steeg met een iets hoger bedrag (28 miljoen euro) naar 635 miljoen euro in 2011. Voor boomkwekerijproducten daalde zowel de productie- als de exportwaarde licht, naar respectievelijk 590 miljoen en 435 miljoen euro. Voor hoveniers kromp de omzetwaarde licht naar 2,8 miljard euro.

Alle cijfers over het afgelopen jaar zijn weer terug te vinden in de uitgave Tuinbouwcijfers van het PT. Vanaf dit jaar verschijnt dit uitgebreide inzicht in de economische ontwikkelingen van de tuinbouw niet meer op papier. Op de site van het PT, www.tuinbouw.nl, is de digitale Tuinbouwcijfers te raadplegen. Het naslagwerk verschijnt ook als app voor de smartphone. Op de PT-site staan instructies en de link om de app te downloaden voor de iPhone en iPad. In februari komt de app ook beschikbaar voor de Blackberry en Android.