1 januari 2017 Meer nieuws

Cultuurgroep Rozen bezoekt regio Lottum

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft vrijdagmiddag 22 september meerdere rozenpercelen en bedrijven in de regio Lottum bezocht.

De dertig aanwezigen kregen tijdens de rondgang een mooi totaalbeeld van de rozensector in de streek. Het thema van de middag was 'stekken of oculeren'. Vooral het logistieke proces bij Rötjes Young Plants, leverancier van uitgangsmateriaal, maakte indruk. Afzetmogelijkheden besproken
Startpunt was Frank Coenders Kwekerijen in Grubbenvorst. De tournee voerde vervolgens langs de volledige breedte van de rozensector; van uitgangsmateriaal in de kas tot stamrozen en struiken in pot of vollegrond. De aanwezige kwekers bespraken onder meer de bewaarduur en temperatuur van oculatiehout en afzetmogelijkheden. 


Bij Rötjes Young Plants kreeg de groep te horen en zien hoe het bedrijf jaarlijks zo'n 2,5 miljoen rozenstekken maakt, nog geen tien procent van hun totale stekproductie. Dankzij een RFID-tag op iedere tray, beschikken ze over alle benodigde informatie van de stekken. De dag werd afgesloten bij loonbedrijf Gebr. de Boer in Lottum. 


Excellence Roses en promotieplannen
Tijdens de ledenbijeenkomst meldde voorzitter Hetty Crooijmans dat de cultuurgroep druk bezig is om het voortzetten van de keuring van Excellence Roses vorm te geven. Dit sluit aan bij de focus van de cultuurgroep op gezond sortiment en toepassingsmogelijkheden. Ze gaf aan dat de cultuurgroep nog dit jaar een bijeenkomst voor belanghebbenden wil organiseren om plannen voor rozenpromotie te bespreken. 


De Cultuurgroep Rozen en Rozenonderstammen is een zelfstandige Vereniging. Het secretariaat is begin 2016 bij Anthos ondergebracht. 

Foto's: Frans Neuman