20 april 2017 Meer nieuws

Budget voor onderzoek naar nieuwe gewassen in de kas

Een consortium van Wageningen University & Research, bedrijven en hogescholen gaat vijf gewassen die nu nog niet in Nederland geproduceerd worden, in Nederlandse kassen telen en onderzoeken.

Het gaat om vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. Doel is om te onderzoeken of deze gewassen de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten geholpen kunnen worden. Telen in Nederlandse kassen
De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de Publiek Private Samenwerking (PPS) 'Nieuwe veilige gewassen in de kas' goedgekeurd. Komende drie jaar komt er een budget van 3,5 ton per jaar beschikbaar om te zien of een vijftal nieuwe gewassen perspectief biedt voor de teelt in de Nederlandse kassen. 


Saffraan vanuit Nederland
Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie in combinatie met rekenen aan een 'hightech' business zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in de Nederland te gaan telen. 


Binnen de PPS 'Nieuwe veilige gewassen in de kas' werken twaalf bedrijven met elkaar samen: telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de keten van de foodproductie. Een aantal hogescholen gaat zich buigen over de chemische kant, zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen. 


Begin april 2017was de kick-off van het project, waarbij de verschillende partners nog beter met elkaar konden kennis maken. De Club van 100 van Wageningen University & Research BU Glastuinbouw en de Gemeente Rotterdam sponseren het project.


Deelnemers van het project
De volgende bedrijven nemen deel aan het project: Elstgeest Potplanten bv (penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS bv, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep bv, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw.